måndag 19 mars 2012

Godmorgon eller middag!

Renströmska sjukhuset i Göteborg
Jag är ju en fantast av både inredning och historia. Bara älskar gamla hus och skulle gärna vilja ha ett sådant där vackert hus med lantlig charm någon gång. Men när jag för ett par veckor sedan var på ett läkarbesök i Göteborg, blev jag tagen med storm av alla vackra gamla byggnader som omgav mig. Jag har aldrig sett på staden på detta sätt förut. Är ju lite av en drömmare, och tycker om att fundera över vad som hände och hur det såg ut i och kring dessa gamla byggnader för över hundra år sedan. En ny tanke föddes hos mig " tänk att bo här" mitt i sta´n i ett gammalt vackert rött tegelhus. ( För det måste vara ett rött tegelhus).


Sedan såg jag det här vackra huset i Göteborgs -Posten idag!
Tänk att få bo här! HISTORIA, DESIGN, RÖTT TEGELHUS, OCH CENTRALT dessutom.

Renströmska sjukhuset är renoverat och innefattar bostadsrätter
Här kan jag ju bara drömma om att bo ( det är för dyrt) men vackert är det. Nedan syns en takvåning, en femrummare.

Såhär vackert var det dessutom på insidan.

Vackert med takbjälkar

Köksdelen

Fantastiskt ljusinsläpp

De gamla trapporna från tiden som lungsjukhus är bevarade Häftigt!

Vilken fantastisk utsikt över naturen som skulle göra väl på de lungsjuka.



Renströmska Sjukhuset

Byggdes under början av 1900 talet och stod klart 1913.
Under början av 1900 talet dog omkring 10 000 människor varje år av lungtuberkulos och enda botemedlet man kände till var frisk luft. Området kring sjukhuset ( sanatoriet) valdes just för att här fanns frisk luft och en vacker natur med mycket gran och tall som man hade hört skulle inverka på tillfrisknandet av dessa patienter.
Mannen som möjliggjorde bygget av Sjukhuset hette Sven Renström och var en rik handelsman som före sin död instiftade Renströmska fonden.
Sjukhuset stod klart 1913 och erbjöd 190 vårdplatser, förutom detta fanns operationsrum, läkarmottagningar och en ståtlig liggbalkong på husets södersida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar